Suomen suurin tanssiteatteri

30 vuotta sitten nuoret tanssijat Tiina Lindfors, Eeva Soini ja Lassi Sairela lähtivät tekemään mahdottomasta mahdollista. Heillä oli vain lahjakkuutensa ja toisensa. Ei tiloja, ei rahaa eikä vielä suurta mainettakaan.

Eevan suhteilla saatiin kaksi neliötä tilaa Turun Tanssioppilaitoksen toimiston nurkasta. Salia saatiin käyttää harjoituksiin päiväsaikoina. Esiintymistiloja siivottiin tyhjiin kauppoihin, kellareihin ja vierailtiin gallerioissa ja kirkoissa. Åst antoi studionsa edullisesti nuorelle teatterille. Yhteistyötä tehtiin myös Kaupunginteatterin kanssa.

Käänteentekevää oli oman tilan vuokraaminen vuonna 1992. Törkyinen vanha lasinpuhaltimo muuttui teatteriksi tanssijoiden omalla työllä. Hitaasti yleisöpohja laajeni, tilat kunnostettiin kolmessa remontissa tämän päivän asuun ja valtion osuuksille päästiin sekä laadulla että määrällä. Ulkomaan näytöksiä on kertynyt lähes 400, kierrettyjä maita 30. Näytöksiä yhteensä on ollut yli 4500. ERIn jäsenet ovat saaneet maamme suurimpia taidepalkintoja.

Tänään ERI on Suomen suurin tanssiteatteri, seitsemän kiinnityksellä työskentelevää tanssijaa tuo ehdottoman ykkössijan Turkuun. Miten ihme tehtiin? Taatusti käsittämättömällä määrällä työtä. Taiteellisilla ja organisatorisilla kyvyillä, kyllä. Ehdottomasti suurella rakkaudella ja nöyryydellä, niin yleisön suhteen kuin teatterin sisälläkin. Yksi tärkeimpiä on usko omaan tapaan tehdä teatteria. Jätetään rahtunen ihmeenkin nimeen, sitähän taide parhaimmillaan on. Uskomaton ja vaativa tie sydämistä sydämiin, elämysten äärelle.