Baila Afrika

Hommage à Juha Vakkuri

Dans, musik, buffet och jam session
Luften vibrerar av salt och av vinden från Guineabukten. Vågornas majestätiska kammar tvekar drömskt innan de bryts mot stranden. Palmernas lövverk vajar i samma förtrollning, i samma långsamma, overkliga dans. I september och oktober utlovas återigen exotiska färger och smaker, trummors rytmiska magi och dansens förtrollning.

Höstens Baila Africa är det femte samarbetsprojektet trumvirtuosen och månginstrumentalisten Noel Saïzonou från Benin genomför tillsammans med ERI. Han får sällskap av två slaginstrumentens mästare: Akim Colorin, också han från Benin, och Mikko Väärälä, åbobo. Gruppen skapar berusande rytmer, och publiken får vara med. Liksom tidigare lyser ERIdansarna över den hypnotiska musiken. Vivi-Ann Sjögren, som i likhet med Saïsonou varit med från början, kommer denna gång att berätta om ödlor. Kvällens meny är komponerad enligt hennes afrikanska recept.
I mellanakten tar matfantasin över. På menyn finns en aromrik, beninsk höns- eller grönsaksgryta i jordnötssås serverad med ris och ett glas vin eller alkoholfri dryck. Den beninska grytan är verklig superfood: den har rejäl munfeeling – crac-crac. (L, G)

Föreställningen varar c. 2 timmar inklusive paus.