Gaala ERI30

De glamorösa galaföreställningarna som sätter sin guldkant på ERIs jubileumsår presenterar pärlor som uppförts på dansteaterns scen under de gångna årtiondena. Humor och högtidligthet förenas i galorna där också olika gästande konstnärer uppträder (bl.a. Anu Komsi, Ville Sandqvist, Dick Holmström & co, Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö, Key Ensemble, Minna Pensola, Marja-Leena Kouki). De högklassiga, imponerande dansnumren varvas med berättelser om dansteaterns vardag och fest längs med åren. Kvällens konferencier är Tiina Lindfors.

Under galans andra del får vi njuta av ett uruppförande: Seita (Sedje) är en rytmisk och pulserande nyskapelse för ERIensemblen, som här får visa hela sitt tekniska kunnande som uttolkare av en krävande och medryckanden koreografi. Musiken till koreografin är Kalevi Ahos förtrollande slagverkskonsert Sieidi. Sieide är samiska för sedje, en helig offerplats ute i naturen. I den samiska shamanismen kan Sieidi vara en stor sten eller en helig källa.

I Tiina Lindfors koreografi får Sejden, här i kvinnogestalt, dansarna omkring sig att både visualisera och respektera den otämjda naturens värde och kraft. Samtidigt tecknar sig verket som en plädering för naturfolkens exixtensberättigande. Kopplad till teaterns möjligheter framskrider verket dock som en abstrakt urladdning och följer hörsamt den geniala musikens struktur och pulserar i takt med dess magiska urkraft.

2 h (inkl. paus)

Premiär 4.10. kl. 19

Övriga föreställningar: 12.10. -23.11.

Biljetter: 30 € / 28 € / 15 € via ERI, www.lippu.fi 38,50 € /30,50 € / 17,50 €