alt

Gaala ERI30

De glamorösa galaföreställningarna som sätter sin guldkant på ERIs jubileumsår presenterar pärlor som uppförts på dansteaterns scen under de gångna årtiondena. Humor och högtidligthet förenas i galorna där också olika gästande konstnärer uppträder (bl.a. Anu Komsi, Ville Sandqvist, Dick Holmström & co, Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö, Key Ensemble, Minna Pensola, Marja-Leena Kouki). De högklassiga, imponerande dansnumren varvas med berättelser om dansteaterns vardag och fest längs med åren. Kvällens konferencier är Tiina Lindfors.

Under galans andra del får vi njuta av ett uruppförande: Seita (Sedje) är en rytmisk och pulserande nyskapelse för ERIensemblen, som här får visa hela sitt tekniska kunnande som uttolkare av en krävande och medryckanden koreografi. Musiken till koreografin är Kalevi Ahos förtrollande slagverkskonsert Sieidi. Sieide är samiska för sedje, en helig offerplats ute i naturen. I den samiska shamanismen kan Sieidi vara en stor sten eller en helig källa.

I Tiina Lindfors koreografi får Sejden, här i kvinnogestalt, dansarna omkring sig att både visualisera och respektera den otämjda naturens värde och kraft. Samtidigt tecknar sig verket som en plädering för naturfolkens exixtensberättigande. Kopplad till teaterns möjligheter framskrider verket dock som en abstrakt urladdning och följer hörsamt den geniala musikens struktur och pulserar i takt med dess magiska urkraft.

18.10.            Lise&Gertrud
19.10.            Juha-Pekka Vikman
24.10.            Marja-Leena Kouki
26.10.            Minna Pensola
30.10.            Pia Pajala & Pasi Helin
1.11.              Dick Holmström & co
7.11.              Kammarkören Key Ensemble  & Anu Komsi
9.11.              Anneke Lönnroth
13.11.            Jukka Haapalainen & Sirpa Suutari-Jääskö
15.11.            Anneke Lönnroth
21.11.            Erkki Lahesmaa
23.11.            Ville Sandqvist

2 h (inkl. paus)

Premiär 18.10. kl. 19

Övriga föreställningar: 19.10. -23.11.

Biljetter: 30 € / 28 € / 15 € via ERI, www.lippu.fi 38,50 € /30,50 € / 17,50 €

alt

TANGO DE MI ALMA – TANGON I MIN SJÄL

En själfull tangokonsert där den traditionella argentinska tangon tillförs influenser från jazzen och den klassiska musiken. Förutom Astor Piazzola och Carlos Gardels klassiker uppförs också egna arrangemang.

Som solister lyser den uppskattade Martin Alvarado från Buenos Aires och mezzosopranen Essi Luttinen, känd som en artist med brett register. Tillsammans med pianisten Petri Haapasalo för de tangon in på nya spår. Tango de mi Alma är ett samarbete mellan musikerna och ERI, och på scenen tindrar också Eeva Soini och Lassi Sairela.

alt

Alice i Underlandet

Jubileumsåret till ära bjuder ERI på en färgmättad saga för hela familjen: James McNamara sätter upp Lewis Carrolls Alice i Underlandet, en av den engelska barnlitteraturens mest kända klassiker. I McNamaras starkt visuella danstappning är det fantastiska äventyret rikt på humoristiska nyanser men behåller respekten för sagans innersta väsen.

Koreografi: James McNamara
Medverkande: Laura Alho, Toni Laakkonen, Karoliina Lummikko, James McNamara
Ljus: Tapio Väntsi
Dräkter: Tuula Bergqvist
Övriga föreställningar: 5.- 19.12.
45 min utan paus
Biljetter: 15€/12€
Notera – två vuxna + två barn/en vuxen + tre barn à 50€