ERI – En originell och imponerande dansteater

”Åskådarna både rörs till tårar och får skratta tills magmusklerna krampar.”

Finlands största dansteater

För trettio år sedan beslöt de tre unga dansarna Tiina Lindfors, Eeva Soini ja Lassi Sairela göra det omöjliga möjligt. De hade inga utrymmen, inga pengar och berömda hade de ännu inte hunnit bli. Det enda de hade var sin begåvning och varandra.

Eeva hade kontakter genom vilka trion fick två kvadratmeter i en vrå i Turun tanssioppilaitos – Åbo dansinstituts kansli till sin disposition. Där kunde de träna under dagtid. Uppträdde gjorde de i tomma butikslokaler och källare som de först städat upp, i gallerier och i kyrkor. Åbo Svenska Teater upplät sin studio åt den unga teatern på fördelaktiga villkor. Trion hade samarbete också med Åbo Stadsteater.

År 1992 markerade en vändpunkt i teaterns historia: trion hyrde nu in sig i ett gammalt glasblåseri, som de egenhändigt förvandlade till en teater. Utrymmet renoverades i tre repriser. Långsamt breddades publikunderlaget, och såväl teaterns kvalitativa som dess kvantitativa utveckling motiverade snart anslag från staten. ERI har gett sammanlagt mer än 4500 föreställningar, av vilka närmare 400 utomlands, i 30 olika länder. ERI-ensemblens medlemmar har tilldelats de största konstpriserna i Finland.

Med sina sju fast anställda dansare kammar ERI hem första platsen till Åbo och är idag Finlands största dansteater. Hur gjordes undret? Säkert genom en obegriplig mängd arbete. Med konstnärliga och organisatoriska förmågor, jovisst. Absolut tack vare en stor kärlek och ödmjukhet såväl gentemot publiken som inom teatern. En av de viktigaste ingredienserna har varit tron på det egna sättet att göra teater. Låtom oss tillskriva också undret en liten gnutta av framgången, något av ett under är ju konsten när den är som bäst. En otrolig och krävande väg från hjärta till hjärta, fram till upplevelsen.

Höstens program
Höstens Baila Afrika Byafest får sin premiär 29.8.
Dansare
På Teater ERI dansar Tiina Lindfors, Lassi Sairela, Eeva Soini, Laura Alho, Toni Laakkonen, James McNamara och Karoliina Lummikko. Gruppen är känd för sina originella och imponerande dansföreställningar både i Finland och utomlands.
Förnyat biljettreserveringssystem
Biljetter till Teater ERIs föreställningar kan reserveras och avhämtas även via Lippupistes hemsida och telefontjänst. Pilettis telefontjänst fungerar dygnet runt. Biljetter kan även reserveras via telefonnumret till ERIs kansli.