Slide background

IMPONERANDE

ORIGINELL

FRÅN 1989

Slide background

MÅNGSIDIG

130 FÖRESTÄLLNINGAR PER ÅR

ÖVER 100 PRODUKTIONER

Slide background

HUMOR

ANDLIGHET

LEVANDE MUSIC

ERI – En originell och imponerande dansteater

”Åskådarna både rörs till tårar och får skratta tills magmusklerna krampar.”

Finlands största dansteater

För trettio år sedan beslöt de tre unga dansarna Tiina Lindfors, Eeva Soini ja Lassi Sairela göra det omöjliga möjligt. De hade inga utrymmen, inga pengar och berömda hade de ännu inte hunnit bli. Det enda de hade var sin begåvning och varandra.
Eeva hade kontakter genom vilka trion fick två kvadratmeter i en vrå i Turun tanssioppilaitos – Åbo dansinstituts kansli till sin disposition. Där kunde de träna under dagtid. Uppträdde gjorde de i tomma butikslokaler och källare som de först städat upp, i gallerier och i kyrkor. Åbo Svenska Teater upplät sin studio åt den unga teatern på fördelaktiga villkor. Trion hade samarbete också med Åbo Stadsteater.
År 1992 markerade en vändpunkt i teaterns historia: trion hyrde nu in sig i ett gammalt glasblåseri, som de egenhändigt förvandlade till en teater. Utrymmet renoverades i tre repriser. Långsamt breddades publikunderlaget, och såväl teaterns kvalitativa som dess kvantitativa utveckling motiverade snart anslag från staten. ERI har gett sammanlagt mer än 4500 föreställningar, av vilka närmare 400 utomlands, i 30 olika länder. ERI-ensemblens medlemmar har tilldelats de största konstpriserna i Finland.
Med sina sju fast anställda dansare kammar ERI hem första platsen till Åbo och är idag Finlands största dansteater. Hur gjordes undret? Säkert genom en obegriplig mängd arbete. Med konstnärliga och organisatoriska förmågor, jovisst. Absolut tack vare en stor kärlek och ödmjukhet såväl gentemot publiken som inom teatern. En av de viktigaste ingredienserna har varit tron på det egna sättet att göra teater. Låtom oss tillskriva också undret en liten gnutta av framgången, något av ett under är ju konsten när den är som bäst. En otrolig och krävande väg från hjärta till hjärta, fram till upplevelsen.

NYHETER

Höstens program

Höstens storverk Baila Afrika Byafest får sin premiär 1.9. Under höstens ges ytterligare två matinéer av verket. Callas fortsätter i oktober och HITtoCaBBAret kommer i december. Datumen och biljetter till HITtoCaBBAret publiceras i början av augusti.

LÄS MERA

Dansare

På Teater ERI dansar Tiina Lindfors, Lassi Sairela, Eeva Soini, Laura Alho, Toni Laakkonen, Karoliina Lummikko och James McNamara. Gruppen är känd för sina originella och imponerande dansföreställningar både i Finland och utomlands.

LÄS MERA

Förnyat biljettreserveringssystem

Biljetter till Teater ERIs föreställningar kan reserveras och avhämtas även via Lippupistes hemsida och telefontjänst. Pilettis telefontjänst fungerar dygnet runt. Biljetter kan även reserveras via telefonnumret till ERIs kansli.

LÄS MERA

Verk