Dansteater ERI

Dansteater ERI grundades 1989 av de kända finländska danskoreograferna Tiina Lindfors, Lassi Sairela och Eeva Soini. Gruppen blev snabbt känd i både Finland och utomlands för sina originella och anslående dansföreställningar.

Under de gångna trettio åren har ERI djärvt skapat ett mångsidigt program med nästan 100 verk. Teatern ger ca 130 föreställningar per år och av dessa är 3-4 uruppföranden. Förutom i Finland har ERI uppträtt i bl.a. Ryssland, Rumänien, Frankrike, Spanien, Turkiet, Japan, USA och Afrika, allt i hopa 25 länder. En stor del av ERIs verk har också televiserats. Gruppen har given tillsammans över 3000 föreställningar, över 100 urpremiärer och cirka 300 föreställningar utomlands.

Dansteater ERI har tilldelats ett länskonstpris (1992) och år 1995 fick ERI det uppskattade Undervisnings- och kulturministeriets Suomi-priset som erkänsla för sitt konstnärliga arbete. Dessutom har medlemmarna i gruppen fått ett stort antal personliga stipendier och priser, så som Svenska Kulturfondens pris (2005) och Finska Kulturfondens pris (1999). År 2009 tilldelats Dansteater ERI Åbo Teater föreningens Naamio-pris.

Till ERIs mångsidiga program hör flera intressanta beställningsverk, allt från föreställningar i det lilla formatet till helaftonsdansverk. Vi anpassar våra uppträdanden flexibelt såväl till internationella festivaler, finländska och internationella kulturevenemang som till privata tillställningar. Humor och själfullhet, dans och skicklighet – ta kontakt och fråga om ERIs olika alternativ!