PERSONAL

Personalens e-postadresser: förnamn.efternamn(at)eri.fi

Kolla in vår personal

Tanssiteatteri ERIn henkilökunta

Tiina Lindfors

Tiina Lindfors är en av de grundande medlemmarna i Dansteater ERI. Kännetecknande för Lindfors är hennes förmåga att involvera kompositörer och orkestrar i sina produktioner. Tillsammans med kompositören Mikko Heiniö har hon redan skapat fem betydande samproduktioner, där ny musik och ny koreografi möts. Som koreograf tar Lindfors ofta ställning och betonar dansens teatraliska möjligheter att påverka. Lindfors dans och koreografier har visats runtom i de nordiska länderna, i övriga Europa, Asien, Amerika och Afrika.

Lindfors är en populär föreläsare, och skriver kolumner för den största tidningen i västra Finland, Turun Sanomat. Hon arbetar aktivt för det svenska språket samt för bibehållandet av tvåspråkigheten i vårt land.

 • Ett hundratal koreografier (förutom för ERI även för Finlands Nationalbalett, Estlands balett, Helsingfors festspel och Kammarmusikfestspelen i Kuhmois)
 • Uppträtt i över 3000 dansföreställningar
 • Elva TV-produktioner, många av dem har representerat Finland i Prix
 • Italia- och Golden Praha- tv-programtävlingarna
 • Ca fyrahundra gästföreställningar i trettio länder
 • Pro Dance –priset 1987
 • Suomen Kulttuurirahasto-priset 1999 (Finska kulturfonden)
 • Svenska Kulturfondens pris 2005
 • Villa Karos kulturpris Bronspantern 2011
 • Kyrkans kulturpris 2011
 • Svenska folkskolans vänners Brobyggarpris för sina insatser för att främja det svenska språket och tvåspråkigheten i vårt land 2018
Tiina Lindfors - Tanssiteatteri ERI
Tiina Lindfors - Tanssiteatteri ERI

Lassi Sairela

Lassi började sin danskarriär i balettskolan, där han som enda pojke orkade delta i lektionerna under en hel vecka. Senare var det tävlingsdans som vann hans hjärta och efter åtta aktiva år och två FM-brons flyttade Lassi över till den professionella sidan.

Lassi är en av ERIs grundande medlemmar och fungerar både som dansare och koreograf. Han skapar ofta koreografier tillsammans med Eeva Soini.

 • Ett sextiotal koreografier för ERI samt för andra teatrar tillsammans med Eeva Soini
 • Uppträtt i över 3000 dansföreställningar
 • Ca fyrahundra gästföreställningar i trettio länder
 • Åbo stads Aboa-pris år 1991
Lassi Sairela - Tanssiteatteri ERI
Lassi Sairela - Tanssiteatteri ERI

Eeva Soini

Eeva har studerat vid och blev utexaminerad som dansare från Tallinns koreografiska skola och har därefter dansat i flera grupper, bl. a. i Finlands Nationalbalett. Hon är en av ERIs grundande medlemmar och fungerar både som dansare och koreograf. Eeva gör ofta koreografier tillsammans med Lassi Sairela och de har tillsammans producerat närmare 60 koreografier för ERI. Deras stil präglas av intelligent humor i kombination med personliga rörelsemönster.

 • Ett sextiotal koreografier för ERI samt för andra teatrar tillsammans med Lassi Sairela
 • Uppträtt i över 3000 dansföreställningar
 • Ca fyrahundra gästföreställningar i trettio länder
Eeva Soini - Tanssiteatteri ERI
Eeva Soini - Tanssiteatteri ERI

Maarit Keto-Seppälä

Producent Maarit Keto-Seppälä är magister i filosofi till sin utbildning. Hon har under flera årtionden samlat erfarenhet av att arbeta med produktion, marknadsföring, kommunikation och utveckling. Hon arbetade årtionden med olika uppdrag inom Åbo stad, b la med att producera stora evenemang samt med att ta hand om gemensam marknadsföring över förvaltningsgränserna. Till ERI kom hon i december 2014.

Maarit Keto-Seppälä​

Laura Alho

Laura utexaminerades till yrkesdansare år 2015 från konstakademin vid Åbo Yrkeshögskola. Vid sidan av studierna vid konstakademin studerade hon ett halvt år vid den prestigefyllda danshögskolan Institut del Teatre i Barcelona.

Lauras första kontakt med Dansteater ERI var då hon gjorde sin arbetspraktik som Tiinas assistent under uppsättningen av verket Afton (Ilta, 2015). Hon har varit fast anställd på ERI sedan år 2016. Laura har under många år och på ett mångsidigt sätt undervisat dans för barn, unga och vuxna.

(Mammaledig)

Laura Alho - Tanssiteatteri ERI
Laura Alho - Tanssiteatteri ERILaura Alho - Tanssiteatteri ERI

Toni Laakkonen

Mångsidiga Toni är hemma från Nilsiä. Dansens gnista föddes i högstadiet, när danskurser infördes i medborgarinstitutets kursutbud. Via musikgymnasiet i Kuopio kom Toni under abiturientvåren till Nationaloperans balettläroanstalt. Efter att Toni utexaminerades därifrån har han dansat i Finlands Nationalbalett, på Nyslotts operafestival och i Lilla Finländska Balettsällskapet (Pieni Suomalainen Balettiseurue).

Den första fasta anställningen på ERI började år 2011. Toni är glad och skicklig, han behärskar även tåskotekniken.

Toni Laakkonen - Tanssiteatteri ERI
Toni Laakkonen - Tanssiteatteri ERI

James McNamara

James McNamara är utexaminerad till dansare från institutet Millennium Performing Arts i London. Han har arbetat med varierande uppdrag i bl a Berlin Dance Company, Paris Disneyland, Grange Park Opera och Pro Santa i Rovaniemi.

James är balettdansör till sin grundutbildning, men dansar såväl modern dans och latinodans som stepp och jazz. Han har varit knuten till dansteater ERI sedan år 2015.

Koreografierna till ERIs Alice i underlandet och Pinocchio är James verk.

James McNamara - Tanssiteatteri ERI
James McNamara - Tanssiteatteri ERI

Nea Vuorinen

Nea Vuorinen​

Lyylia Koivuniemi

Jussi Kalliokorpi

Tuula Bergqvist

Tuula Bergqvist är magister i scenkonst till sin utbildning. Hon har länge verkat som lärare i kläddesign på olika utbildningsnivåer, på varierande teatrar och i teaterproduktioner på diverse håll i Finland. De senaste åren har hon kanaliserat sin konstnärliga verksamhet och handarbetsiver till samarbete i kostymdesign med dansteater ERI.

Tuula Bergqvist​

Moona Aaltonen

Civiltjänstgörare